15 jun. 2012

Via Raisam a l'EscolanetVia : Raisam
Primera ascensió : el Juny del 1999 per Joan Samso i Raimon Torner
Dificultat : MD+ 6a/Ae (no subestimeu el grau)
Desnivell : 210 metres
Equipament : bàsicament spits en molt bon estat, a excepció d'un, suposo que la via no deu fer massa que ha estat reequipada amb spits, però també hi trobarem claus i parabolts en el cinquè llarg i en alguna reunió.
Reunions : còmodes i amb tres bons punts d'assegurança
Material : portàvem: un joc complet de Camalots fins el nº4, tres micrófriends, tres tricams una vintena de cintes exprés, vages savineres i un estrep per cap.


Un cop fetes les escalades més clàssiques i assequibles de Frares, Tocava buscar alguna alternativa per poder escalar a l'ombra aquest dies calorosos que s'aproximen. Ja feia temps que buscant en el llibre del David Hita de cara nord de Montserrat, em cridava l'atenció aquesta via, que qualificava de bonic recorregut i de dificultat assequible i etiquetada de recomanable, per acabar de documentar-me busco a la xarxa i ben poca cosa hi trobo, dono una mirada al llibre del Daniel Brugarolas i també la qualifica d'escalada esplèndida i amable dins el que ofereixen les nord de Frares.
Doncs hi tindrem d'anar a donar un cop d'ull. Quant arribem a peu de via el que veiem és descoratjador, un primer llarg de mala roca, terrós i amb força herba per tot arreu i el segon també es veu amb molta vegetació, pel cantó positiu, veiem les xapes del segon llarg que sembla que no estan molt separades i tenen un aspecte lluent que ens fa confiar en el seu bon estat.
Dubtem uns instants i barallem la possibilitat d'anar al diedre Heiz Pokorski del Bisbe, que tenim just a la dreta i és l'altre ressenya que portem, però la veritat és que també s'hi veuen un munt de matolls. Al final decidim escalar la primera opció i que surti el que tingui que sortir.

L-1 ( 4º – 15 metres )
Comença el Lluís pujant per roca descomposta i terreny indefinit, a pocs metres de terra troba un clau i d'aquí va a buscar l'inici de l'evident fissura del segon llarg passant per entremig d'uns arbustos, matolls i terra inconsistent.


L-2 ( 6a A0 – 45 metres )
Als primers passos els protegeixo amb un friend del 0,75 i tot seguit en poso un del nº1 (és tot el material que nosaltres posarem en tota la via) ara ja arribo ha caçar el primer spit, a partir d'aquest punt, el llarg el trobarem tot equipat. Els passos més complicats del llarg els trobarem abans de fer el flanqueig a la dreta, que nosaltres vam solucionar amb un parell d'A0.

Segon llarg

Segon llarg

L-3 ( 6a Ae – 40 metres )
Li toca al company, surt de la reunió per la dreta per agafar un espit i després recte amunt fins un clau, aquí comença un artificial una mica desplomat, són set o vuit passos fins que la paret s'ajeu i el perdo de vista. Ara progressa més lentament i no ho acabo d'entendre, doncs ja no desploma i el llarg segueix sent d'artificial, quant pujo de segon ja ho veig clar doncs hi ha varies sortides d'estrep que de primer tenen que fer-te vibrar d'allò més i mes tenint en compte que no ha desplegat l'estrep en tot el llarg. 

Inici del tercer llarg

Tercer llarg

L-4 ( 5+ Ae – 45 metres )
El principi del llarg es veu ben equipat, el que em dona confiança per sortir amb certa tranquil·litat,
vaig poc a poc guanyant metres i xapant els primers spits fins que en xapo un al costat d'un plom que esta amb la rosca quasi tota sortida, aquí la tensió augmenta, fins que puc xapar el següent i tornar-me relaxar una mica. Vaig flanquejant a la dreta fins una gran fissura on potser hi podria anar bé el Camalot del quatre, però tinc un spit no gaire lluny i me'n vaig directe a ell. Ara toca un evident flanqueig a l'esquerra i uns metres més amunt trobarem un petit desplom amb tres spits, teòricament de sisè grau, però a mi en sembla estratosfèric i com que la següent tirada és d'artificial trec directament l'estrep i sense manies faig els tres passos fins la reunió.

 L'spit en mal estat
Tercera reunió

 Quart llarg

 Quart llarg

L-5 ( Ae 35 metres )
Aquest llarg ataca un desplom ben equipat (crec que amb parabolts del sis amb doble femella) i s'arriba a la seguen reunió sense cap problemes, jo anant de segon un cop es surt del sostre i veient les bones preses que hi ha, ho provo en lliure, i surten uns bonics i atlètics passos de sisè.

Quarta reunió 
Cinquè llarg

L-6 ( 5+ - 30 metres )
Començo la ultima tirada, el primer spit es troba a quatre o cinc metres i costa una mica arribar-hi , són uns passos on la presa hi és, però no es massa generosa, quant fico la cinta exprés m'hi agafo per passar la corda, no vull tenir cap ensurt ara que ja estem acabant la via, amb l'spit xapat el panorama canvia i tot es veu més senzill, ara trobo un parell de claus en un tram fàcil, més amunt un parell d'spits, que ajuden a superar l'últim mur abans de fer el cim d'aquesta agulla, que trepitjàvem per primer cop.

Foto del cim amb un tros del Lloro darrera 

Escalada realitzada el 09/06/12 per Lluís i Albert

No hay comentarios:

Publicar un comentario