13 oct 2011

Via del Rigol a la Paret d'Aragó

Via : Del Rigol
Dificultat : 6c A2 ( 6b obligat ) 325 metres.
Material : Joc de camalots del o.4 al 3 ( repetir 2 i 3 no és necessari ) micró friends, joc de encastadors, estreps, bagues savineres i una dotzena de cintes exprés.
Horari : 7 hores, en cordada de dos.
Via : recomanable.
Primera ascensió : Novembre del 2007
Aperturistes : Joan Badia, Aleix Roig, Jordi Salvany, Toni Aragón i Francesc Albesa.


Traçat de les vies Santiago Domingo i del Rigol Foto de Largo, difícil y en libre


El divendres per la tarda quedem l'Eloy, el Pep, l'Antonio i jo per fer una escapada a terres aragoneses. Agafem la super furgoneta del Pep, tot un " luju " ample, còmoda i amb tot tipus d'equipament, fogons, nevera, llit i més. Un cop ficats a la carretera fem la parada obligada al bar Sport de Bellcaire d'Urgell per fer un entrepà. Un cop amb la panxa plena seguim el camí fins el poble de Viacamp on ens desviem per una pista amb perfecte estat, per arribar al poble abandonat d'Estall, on passarem la nit. Ens llevem que encara és plena nit i el estels ens donen la primera benvinguda del que serà un dia esplèndid . Per la aproximació agafem el cotxe i fem un parell de kilòmetres en direcció a Montfalcó, aparquem en un petit replà a la dreta de la pista, just davant, surt una pista no practicable per cotxes que uns metres més amunt queda tancada per una cadena. Ara amb intuïció i bona voluntat pugem fins un coll, baixem per la torrentera ja de cara a la paret de Catalunya i quan ens sembla la travessem amb direcció a la paret d'Aragó. Després de pujar una bona estona per terreny indefinit arribem al peu de paret i la davallem uns pocs metres per arribar a peu de via( 1 h. 15¨ aproximadament ). L'Eloy i el Pep segueixen uns pocs metres més fins l'inici de la via Santiago Domingo. Al inici de la via Del Rigol trobarem una fletxa picada a la roca i a uns metres un petit pont de roca amb una baga ja col·locada.

Ressenya de La noche del loro


L'aproximació a la via, amb les primeres clarors del dia


L1 ( V+ ) 35 mts. + L2 ( V ) 25 mts. ( Llargs no gaire bonics ** )
Comencem per un tram vertical, ens assegurem al pont de roca i ens dirigim a un spit proper ( V ) .Ens enfilem a una savina i ja es veu el següent spit a uns deu metres decantat una mica a l'esquerra ( IV + ) Seguim fins un altre spit i una mica més amunt ja trobem la primera reunió que ens la saltem ( millor fer-la ), fiquem una cinta molt llarga a la reunió per evitar el fregament i sortim per la dreta i així que la roca ens ho permet pugem amunt, un cop superats els primers metres trobarem un spit ( V ). Ara ens decantarem una mica a l'esquerra per buscar una fissura on teòricament hi havia d'haver col·locat un pitó, que no trobem per lo que fiquem un camalot de protecció. Superada la fissura ( IV +) entrem a una lleixa ( ara les cordes freguen bastant ) i sense guanyar alçada flanquegem a l'esquerra fins arribar a la segona reunió.

Entrant a la quarta reunió


L3 ( 6a ) 40 mts. ( més bonic que els anteriors *** )
Sortim recte ajudats d'una Savina per entrar a una zona de baumetes que anirem sortejant amb algun pas tonto ( V + ). Més amunt trobarem una placa protegida amb dos spits ( V ) i un petit ressalt ( 6a ) abans d'entrar a la reunió.
L 4 ( 6b ) 35 mts. ( llarg molt bonic **** )
Sortida per un diedre que es deixa fer força bé, ( V + ) per entrar a una zona de fissures verticals amb bona pressa ( 6b ) a la sortida trobarem la quarta reunió.

Entrant a la sisena reunió

L 5 ( 6c ) 40 mts. ( llarg excel·lent ***** )
Sortim per l'esquerra fins un pitó i un spit que ens protegiran els següents passos que són molt atlètics, però amb presses d'escàndol. En aquest tram tot i les presses enormes que trobarem caldrà encertar les adients ( 6c ) ( no seré jo el qui degradi el llarg ). Un cop superat aquest tram entrarem en un diedre molt vertical amb una fissura central molt estreta que ens dificulta la progressió i complica la auto protecció, ( 6b ) sortim del diedre per unes plaques verticals ( 6b ) i tot seguit entrem a la cinquena reunió.
L 6 ( 6b ) 35 mts..( llarg regular *** )
Es tracta de un llarg en que trobarem tres plaques verticals travessades per petites feixes de vegetació que treuen continuïtat al llarg, tot i així a les plaques trobarem passos força distrets i bonics i potser un pel exposats.

Boniques vistes de la Paret de Catalunya que ens acompanyaran tota l'escalada


L 7 ( V ) 30 mts. ( llarg de transició * )
Sortim per una fissura amb passos fins protegits per un pitó ( V ) i uns metres més amunt el terreny perd verticalitat per entrar a l'ample feixa on muntarem la setena reunió.
L 8 ( 6a + ) 30 mts. ( llarg excel·lent **** )
Diedre fantàstic, amb una entrada atlètica ( V ) que pugem fins col·locar-se a sobre d'un pedestal, d'aquí tornem a la dreta per entrar un altre cop dintre el diedre protegits per un spit. Seguim remuntant buscant les millor presses ( V + ), quan el diedre queda barrat per un sostre cal sortir a l'esquerra ( evident ) amb passos fins i aeris però molt ben protegits ( 6a + ) per entrar a la vuitena reunió.



El magnific diedre del vuitè llarg


L 9 ( V+ A 2 + ) 25 mts. ( llarg molt bonic **** )
Ara toca ballar amb els estreps, sortint de la reunió trobarem una fissura una mica desplomada que ens donara més feina de l'esperada, dos camalots, una llaçada a uns matolls i una mica d'ajuda d'un trican i pas solucionat! Ara toca un sostre amb un clau al seu final, aquí també toca treballar, un camalot, un parell d'encastadors, ara ficar dos camalots del numero tres, ara un altre encastador, ara treure el del tres per si em fa falta més amunt, ara posar l'únic alien que tenim i així ara poso ara trec s'arriba fins el final del sostre. Ara pugem amb els tres o quatre pitons i els tres o quatre spits que ja estan col·locats, fins arribar ben a prop de la reunió però encara tindrem que col·locar un camalot del zero setanta-cinc en un forat per superar un pas i tot seguit trobarem un encastador abandonat que fent honor al seu nom ha quedat molt ben encastat.


Treballant amb els camalots i els encastadors
L 10 ( V+ ) 35 mts ( llarg molt bo si no fos pels últims metres *** )
Sortim rectes fins un spit ( 4 + ) d'aquí franquegem descaradament a la dreta sense guanyar alçada per plaques compactes ( V ). Ara anirem guanyant alçada però seguirem tota l'estona amb tendència a la dreta ( IV ) fins a un parell de metres abans del final on trobarem una franja de roca molt i molt descomposta que travessarem pel lloc que creiem més segur, nosaltres vàrem aprofitar una savina per remuntar els últims passos amb més seguretat.
Inici del desè llarg

Flanqueig del desè llarg

Piló geodèsic del Montsec d'Estall

Un cop al cim ens retrobem amb el Pep i l'Eloy que ja fa força estona que han acabat la seva via, i tots junts fem el camí de retorn fins el cotxe.

Desviament cap el poble d'Estall

Fotografies de L'Eloy i Albert

Activitat realitzada el 08/10/11 per Antonio i Albert

4 comentarios:

  1. ¿Es verdad que faltan clavos y han volado spits?. Gracias anticipadas.

    ResponderEliminar
  2. Enric, nosotros echemos en falta un clavo en el segundo largo y un par en el quinto también recuerdo un casquillo de spit sin chapa, puede que faltara algo más? de todas formas se pueden colocar friens para asegurar los pasos.

    ResponderEliminar
  3. En este Blog http://kimgil.blogspot.com/ puedes encontrar una reseña de la vía con algún seguro menos que en la que he publicado de la noche del loro

    http://kimgil.blogspot.com/2010/12/peret-arago-via-del-rigol.html

    ResponderEliminar